Diabetes Mellitus

dia·­bet·­es [‑be´t‑] substantiv ~en el. ~ 

_______________________________________________________________________________

”En sjukdom som känne­tecknas av över­skott på socker i blodet, socker­sjuka”

(NOTERA ATT JAG EJ TAR EMOT REMISS)

Diabetes (Diabetes mellitus) är ett samlingsnamn på flera sjukdomar med olika orsaker, men med en gemensam nämnare: blodsockret är för högt. Ca 500 000 personer i Sverige har diabetes och vissa drabbas värre än andra. Hur en påverkas av sin diabetes är väldigt individuellt. Såklart finns det vissa symptom som är vanligare än andra och uppkommer hos de flesta. En sak som dock alla har gemensamt är att en bör gå minst1 gång per år och få en ordentlig fotkontroll.


Det som kan hända i kroppen hos en diabetiker är att blodcirkulationen kan bli sämre och/eller nervskador (så kallat neuropati) kan uppstå – vilket i sin tur kan leda till bland annat fot- &/ bensår. Genom att gå och få sina fötter kontrollerade regelbundet ökar chansen att en i god tid kan upptäcka detta och då kan behandla innan det är för sent.

Du med diabetes bör alltså gå minst 1 gång per år till läkare, diabetessköterska eller medicinsk fotterapeut för att kontrollera att allt står rätt till med dina fötter. Vi följer punkterna ”PMS” – puls, monofilament och stämgaffel.


Pulsen tar vi för att se så cirkulationen är normal. Vi ser att färgen är normal och att fötterna är i lagom temperatur.

• Med monofilament kan vi avgöra om den yttre känseln är normal eller nedsatt.

• Med stämgaffel kan vi avgöra om den inre känseln är normal eller nedsatt

Riskgrupp 1: Är fötterna helt friska räcker det med att gå på kontroll 1 gång per år.
Riskgrupp 2: Har du någon nervskada som påverkar känseln bör du gå mer regelbundet för att i tidigt skede upptäcka eventuella skador. 4 gånger per år rekommenderas (en gång i kvartalet).
Riskgrupp 3: Har du tidigare haft ett sår som läkt eller ofta upptäcker sår bör du gå oftare. 1 gång per månad rekommenderas. OBS! har du just nu ett fot- och/eller bensår bör du kontakta en läkare innan du bokar tid för medicinsk fotvård!

Hur kan du ta hand om dina fötter själv?

• Tvätta fötterna regelbundet, men utan att ha för varmt vatten. Torka ordentligt efter bad/dusch, speciellt mellan tårna.

• Klipp naglarna utifrån nagelns naturliga form. (Vid problem, boka tid hos kunnig person)

• Fila lite lätt om det behövs, annars undvik att fila då små sår kan uppstå.

• Smörj in fötterna med en mjukgörande kräm – exempelvis Footmender All in one för diabetiker, Gehwol fotkräm grön ”deozinc”, AkileineAkildia, med mera. Undvik att smörja mellan tårna!

• Fotgymnastik gör alltid gott! Det stärker musklerna och ökar blodcirkulationen. 

• Om möjligt, massera lite lätt för att få igång blodcirkulationen.